هر چیزی میتواند یک فیلم را از سایر آثار متمایز و جذابتر کند و برای لحظاتی بیننده را تحت تأثیر قرار دهد؛ معمولا به فیلمی که اینگونه عمل میکند یک اثر موفق میگویند.
یکی از عناصری که سبب اثربخشی حداکثری یک فیلم میشود، داشتن شباهت و وجوه اشتراک با آثار فاخر، پربیننده و یا حتی نوستالژی گذشته، از جنبههای مختلفی مثل ژانر، داستان، شخصیتها، فرم و… میباشد.
گاهی اوقات وجود فرهنگ مشترک میان کشورها یا ارادت یک فیلمساز به یک اثر فاخر گذشته، منبع و منشأ اینگونه ایدهپردازیها میشود و یا حتی ممکن است آثاری از حیث داشتن موضوع مشترک در قالب ژانرهای مختلف، مثلا به یک دوره تاریخی و اجتماعی خاص بپردازند و یک بار در قالب سینمای مستند و یک بار در قالب سینمای داستانی آن منظور را به تصویر بکشند.
به طور کلی، نه تنها تاریخ سینمای ایران، بلکه سینمای جهان نیز پر از آثاری است که چه تعمدا و چه سهوا بر روی یکدیگر تأثیر گذاشتهاند و منبع الهامپردازی یکدیگر شدهاند.
امروزه در عرصه فیلمسازی، الهامگیری از اشتراک و شباهت بین آثار به هیچ وجه مذموم و قابل کتمان نیست؛ بلکه نسبت به صحنه رقابتیای که ایجاد میکند، میتوان از آن به عنوان سختترین روش ایدهپردازی برای یک اثر یاد کرد. چرا که باید آثار جدید نقش مکمل و یا حتی بروز بودن اثر گذشته را بازی کنند و همچنین مخاطب گذشته و حاضر را بیش از پیش اقناع کنند.
در بین فیلمهایی که با این ویژگی به تصویر کشیده شدهاند، آثاری بیشتر موفق هستند که در عین خلاقیت بیشتر، منطبقتر بر مسائل و جوامع امروزی باشند.
آثاری که بیشترین شباهت و وجه اشتراک را با فیلم ماجرای نیمروز:رد خون اثر محمدحسین مهدویان در ژانر درام- اکشن، محصول ایران در سال ۱۳۹۷ دارند؛ عبارتند از:
سیانور
قصه «سیانور» در دهه ۵۰ میگذرد و محور اصلی آن زندگی عاشقانه یک زوج است که در آن دوره زمانی به تصویر کشیده میشود.
ماجرای نیمروز ۱
فیلم به ترورهای سال ۱۳۶۰ به دست گروه مجاهدین میپردازد. این درگیریها پس از برکناری ابوالحسن بنیصدر ار ریاست جمهوری توسط مجلس شورای اسلامی شدت میگیرند. پس از برکناری ابوالحسن بنی صدر، گروههای ضد حکومت مانند گروه سازمان مجاهدین خلق ایران دست به ترورهای موفق مقامات ارشد حکومت میزنند. از سوی دیگر، سازمان اطلاعات کشور و اطلاعات سپاه با همکاری هم درصدد دستگیری اعضای گروه سازمان مجاهدین خلق هستند…
مستند به نام خلق
مجموعه «به نام خلق» به روایت اعضای سابق سازمان مجاهدین خلق از ابتدای شکلگیری تاکنون میپردازد. در ادامه نحوه شکلگیری فعالیتهای قبل و بعد از انقلاب اسلامی و فعالیتهای حال حاضر این گروهک تروریستی را به تصویر میکشد.
مستند قبرهای پر سر و صدا
این اثر روایتی جذاب از سنگ قبرهای خرد شده در بهشت زهرای تهران است که از پشت پرده آغاز اختلافات سازمان مجاهدین خلق و جمهوری اسلامی در اوایل انقلاب پرده بر میدارد و اعدامهای سال ۶۷ را مورد بررسی قرار میدهد.