از نگاه نافذش، از ورای شیشههای دودی عینکش گرفته تا کاریزمای ذاتی و نوع ادبیات خاصش، همه و همه سبب میشد تا حتی کسانی که فیلمهایش را ندیده بودند او را بشناسند و ناخودآگاه جذب شخصیتش شوند.
با این وجود، تاثیرگذارترین فیلمساز سینمای ایران در جهان، بیش از تمام اینها یک انسان تمام عیار بود. انسانی شاعر، خردمند و تکرار نشدنی که در کنار تمام این خصوصیاتش، سینمای جهان را نیز تحت تاثیر خود قرار داد. عباس کیارستمی بزرگترین جواهر تاریخ سینمای ایران بود.
عباس کیارستمی، هنرمند واقعی
صحبت دربارهی هنر عباس کیارستمی سخت است از آن جایی که حوزهی کاریاش گسترهی زیادی را در بر میگیرد. او سینماگر، شاعر، نویسنده و گرافیستی ماهر بود که هیچ گاه خود را به یک شکل هنری محدود نکرد. در شروع کار به دلایل زیاد از جمله مالی، سخت مشغول کار گرافیک بود و ردپای او در طراحی پوستر و تیتراژ بسیاری از آثار مهم سینمای قبل از انقلاب ایران از جمله فیلمهای مسعود کیمیایی و سهراب شهیدثالث دیده میشود. با این وجود موضوع اصلی صحبت ما حول سینمای کیارستمی به عنوان مدیوم اصلی کار او میگردد.
کیارستمی را مانند بسیاری از سینماگران مدرن دیگر نباید محدود به مکتب یا دسته یا نوع خاصی از فیلمسازی کرد، با این وجود اطلاق صفت مینیمالیسم به او چندان دور از ذهن به نظر نمیرسد. کیارستمی عمدتا به دنبال به تصویر کشیدن یک موقعیت به سادهترین شکل ممکن بود.
آثار او در میزانسنهای محدود و خلوت مانند ماشین یا گوشهای سرسبز از یک روستا میگذرند و با این حال همواره کشش خود را برای مخاطب حفظ میکنند. او به جای بازیهای متظاهرانه با دوربین و گرفتن نماهای عجیب، به قول خودش در کتاب «در ستایش زندگی» بر اساس “انصاف” دکوپاژ میکند و در طراحی صحنه دلمشغول به تصویر کشیدن انسانی یک موقعیت است.
فیلم های عباس کیارستمی
در ادامه لیستی از بهترین آثار بهجامانده از این فیلمساز خوش ذوق ایرانی به انتخاب منتقدان مجله نقد فیلم گردی ارائه شده است:
- مسافر
- گزارش
- خانه دوست کجاست
- کلوزآپ
- زندگی و دیگر هیچ
- زیر درختان زیتون
- طعم گیلاس
- باد ما را خواهد برد
- ده
- کپی برابر اصل