
فیلم اتاق فرار ۲ از آن دست فیلمهایی است که حتی اگر از فرمول تکراری استفاده کند باز هم هیجان خود را برای مخاطب خواهد داشت. قسمت دوم ادامهای بر قسمت اول است. فیلمی که مخاطب خود را همراه با کاراکترهای فیلم درون اتاقی حبس میکند تا از آن فرار کنند. البته فرار از این اتاق آنچنان راحت نیست، پس همراه ما باشید با نقد فیلم اتاق فرار ۲.
اتاق فرار اصطلاحی است که در چند سال اخیر رواج زیادی در بین جوانان پیدا کرده است. بازی که به صورت فیزیکی انجام میشود و افراد را در مقابل چالشهای معمایی قرار میدهد که باید بر آنها چیره شوند. اساس کار اتاقهای فرار محبوس شدن در یک اتاق با تمهای داستانی متفاوت و سپس حل معماها و خارج شدن از اتاق است.
بازی محبوبی که در چند سال اخیر بسیاری از جوانان را به اتاقهای فرار میکشاند تا چالش هیجانانگیز فرار را تجربه کنند. در سال ۲۰۱۹ ایده این اتاقهای فرار تبدیل به فیلم سینمایی شد که جدا از مباحث سینمایی هیجان بسیاری را برای مخاطبانش به ارمغان آورد. فیلمی محصول کشور آمریکا که توسط «Adam Robitel» کارگردانی شده است.
فرار کن یا بمیر
قسمت اول اتاق فرار به ما نشان داد که گروه مرموزی به نام مبیوس، اتاقهای فراری را تهیه میکند و سپس افراد مختلف را به درون این اتاقها میبرند. وجه مشترک همگی این اتاقهای فرار یک بازی مرگ آور بود که تنها یک نفر از میان شرکتکنندگان میتوانست بازی را به اتمام برساند و باقی نفرات همگی کشته میشدند.
زویی و بن دو شرکت کننده در قسمت اول فیلم بودند که توانستند از بازی زنده خارج شوند. این دو نفر متوجه نقشههای پیچیده گروه مبیوس برای ایجاد یک بازی مرگ آفرین و شرطبندی برای زنده ماندن انسانها شدهاند. حال آنها تلاش دارند تا محل اختفای مبیوس را کشف کرده و این گروه را به دام بیاندازند. اما خودشان وارد بازی اتاق فراری میشوند که مبیوس برای آنها طراحی کرده است.
معماها را حل کن
قسمت دوم نشان میدهد که چگونه زویی با بازی «Taylor Russell» و بن با بازی «Logan Miller» از چالش اتاق فرار ۲ زنده خارج میشوند و پشت پرده گروه مبیوس را افشا میکنند. درونمایه اصلی فیلم همچون قسمت اول تاکید بر نجات یافتن از خطر است. در واقع تمام داستان فیلم رویارویی این افراد با خطرات و حل کرده چالشهاست.
مهمترین نقطه قوت فیلم حل چالشها و معماهایی است که در اتاقهای مختلف روبرو شخصیتها قرار میگیرد. در واقع موضوع اصلی فیلم نه قصه اصلی بلکه معماهایی است که در هر اتاق کاراکترها با آن روبرو میشوند. همچون فیلمهای «la habitation de Fermat» و «Exam» که آنها نیز از ایده اتاقهای فرار برای ساخت خود بهره بردهاند.
شاید برای همین است که قسمت دوم همچون قسمت اول همچنان هیجان خود را حفظ میکند و مخاطب را از خود دور نمیکند. برخلاف دیگر آثار سینمایی که معمولا قسمت دوم آنها بعد از قسمت اول که بسیار خوب است، افت شدیدی پیدا میکنند. نمونه بارز آن نیز فیلم «Don’t Breathe» است که قسمت دومش اصلا فیلم جذابی نیست.
ساده ولی با هیجان بالا
اما اتاق فرار ۲ نشان داده است که از این روند فاصله گرفته و تلاش دارد تا قصه کلی خود را ساده برای مخاطب بیان کند و در عوض معماهای هیجانانگیزی را در اتاقها پیش روی مخاطب و کاراکترهایش بگذارد. هرچند که قسمت دوم در پایان نیز همراه با یک غافلگیری خاص و عجیب است. غافلگیری که به مخاطب خود این نوید را میدهد که داستان اتاق فرار قرار نیست در همینجا به پایان برسد.
البته از ذکر این نکته نباید غافل شد که شخصیتها در فیلمهای این چنینی نقش مهمی دارند. همچون فیلم «la habitation de Fermat» که در آن چند ریاضیدان در اتاقی محبوس میشوند و تنها با حل کردن معما میتوانند از اتاق خارج شوند. در واقع چالش اصلی نه حل معما بلکه چالش بقا برای شخصیتهاست و اینکه آنها چگونه میتوانند با این چالش روبرو شوند و در لحظات سخت چه انتخابهایی انجام میدهند.
قسمت دوم اتاق فرار ولی در بحث شخصیتپردازی اصلا خوب عمل نمیکند. به جر دو شخصیت اصلی که ما در قسمت اول با آنها آشنا شدهایم، شخصیتهای فرعی قسمت دوم عملا یک سری عروسک خواهند بود که قرار است در هر مرحله بمیرند تا راه برای حرکت دو شخصیت اصلی هموارتر شود. این نقطه ضعف بزرگ فیلم است که مخاطب را با شخصیتها همراه نمیکند.
اتاق فرار ۲ اثری سرگرم کننده
«Adam Robitel» کارگردان هر دو قسمت اتاق فرار با وجود تجربه کم خود در عرصه دنیای سینما نشان داده است که میتواند فرانچایزی سرگرم کننده را خلق کند که قابل قبول باشد. فرانچایزی که شاید در نظر منتقدان سینمایی اثر متوسطی قلمداد شود ولی مخاطبان از آن استقبال میکنند. زیرا هیجان نقطه قوت این مجموعه فیلم است که میتواند ادامه نیز داشته باشد.
هیجانی که در نقد فیلم اتاق فرار ۲ به آن اشاره کردیم و میتوان امیدوار بود که قسمت سوم این اثر نیز فیلمی سرگرم کننده برای مخاطبان باشد. زیرا اساس کار اتاقهای فرار نیز سرگرمسازی مخاطبان است تا هیجان فرار از یک اتاق را که هر لحظهاش مرگ آور خواهد بود تجربه کنند.
سلام آقا امیر محمد
خداقوت!
لطفا جایی رو معرفی می کنید که بتونیم داستان مکتوب یا فیلمنامه ، فیلم ها رو مطالعه کنیم؟که مثلا دیالوگ ها رو هم نوشته باشه؟
تقریبا هرچی گشتم ، جایی رو پیدا نکردم…
ممنونم که اگر هست معرفی بفرمایید؟
سلام بر شما
منابع فارسی زبانی که من می شناسم همچین اطلاعاتی نمی تونید داخلش پیدا کنید. باید به صورت موردی در منابع انگلیسی زبان سرچ کنید. مثلا فیلمنامه متنی فیلم پدرخوانده
اینا پول اضافی دارن ، بدن خیریه ، وقت دنیا رو نگیرن😁
فیلم ها چقدر سم شدن…
لطفا فیلم های کلاسیک رو هم نقد کنید ؛ و همچنین عمرتون پای چیزایی صرف کنید که ارزشمند باشه و لیاقت فکر کردن شما ، رو داشته باشه…
سربلند باشید🌷
باتشکر.
ممنون از نظر شما
سینما هم برای سرگرمی هست و هم برای تفکر کردن و باید به هر دو جنبه آن باید پرداخت.