
شمشیرزن دورهگرد «Rurouni Kenshin» مجموعهای پنجگانه ساخته کیشی اوتومه «Keishi Ōtomo» است. کارگردان ژاپنی که مجموعه فیلمهای کنشین را با اقتباس از مانگای مشهور این مجموعه ساخته است. اثری در ژانر اکشن و هنرهای رزمی که پیرامون زندگی سامورایی است که بعد از جنایات بسیارش، حال شمشیر خود را کنار گذاشته است.
مجموعه شمشیرزن دورهگرد اقتباسی از سری محبوب کنشین است که توسط نوبوهیرو واتسوکی « Nobuhiro Watsuki» نوشته شده است. مانگایی ۲۸ قسمتی که در سال ۱۹۹۴ انتشار یافت و سپس در سال ۱۹۹۶ نیز مجموعه انیمیشن سریالی از آن ساخته شد. اثری که در ژاپن محبوبیت بسیاری دارد و طرفداران زیادی نیز در سراسر جهان پیدا کرده است.
نوبوهیرو واتسوکی خالق مانگای « Rurouni Kenshin» نویسندهای ژاپنی تبار و متولد ۱۹۷۰ است. نویسندهای که شاخصترین اثر او را میتوان شمشیر زن دوره گرد دانست که از شروع انتشاراش در سال ۱۹۹۴ تا به اکنون بیش از ۷۰ میلیون نسخه از آن به فروش رفته است.
فیلم شمشیرزن دوره گرد در فیلمگردی
داستان شمشیرزن دورهگرد یا باتوسای قاتل، پیرامون جوان سامورایی است که از کودکی تحت سختترین تمرینهای شمشیر زنی قرار گرفته است. او که وارث یکی از مرگبارترین هنرهای شمشیر زنی ژاپنی است تبدیل به یک قاتل بیرحم میشود. قاتلی که در دوران جنگهای داخلی ژاپن که در عصر میجی رخ داده است با کشتن افراد زیادی تبدیل به یکی از قاتلان مخوف این دوران میشود.
فیلم شمشیرزن دوره گرد در فیلمگردی
اما برخورد او با دختری جوان باعث میشود تا او که تا به حال به تنها چیزی که فکر میکرده است کشتن بوده، طعم زندگی را بچشد. اما مرگ این دختر به دست خود کنشین او را از گذشته خویش پشیمان میکند. پشیمانی که موجب میشود او به دنبال رستگاری و بخشش رفته تا بتواند گناهان خود را جبران کند.
مجموعه سینمایی کنشین در پنج اپیزود ساخته شده است. کارگردانی هر پنج قسمت نیز برعهده کیشی اوتومه بوده است. کارگردان ۵۵ ساله ژاپنی که در کارنامه کاری خود آثار شاخص آنچنانی را ندارد. البته به جز مجموعه کنشین که اولین قسمت آن را در سال ۲۰۱۲ کارگردانی کرده است. سپس در سال ۲۰۱۴ قسمت دوم و سوم را کارگردانی کرده و در سال ۲۰۲۱ نیز قسمت چهارم و پنجم را ساخته است.
شمشیرزن دورهگرد اثری اقتباسی از دنیای کمیکهای ژاپنی
کل مجموعه کنشین مطابق با مانگا و انیمه این اثر است. پس میتوان کل این مجموعه را اثری اقتباسی دانست که بیشترین حد وفاداری را به نسخه اصلی مجموعه دارد. کارگردان اثر تمام تلاش خود را کرده است تا نه تنها داستان فیلم به داستان اصلی مجموعه وفادار باشد، بلکه شخصیتهای موجود در فیلم و حتی روند مبارزات و طراحی صحنهها و سکانسها نیز متشابه با نسخه اصلی باشد.
پیرنگ اصلی هر پنج قسمت کنشین پیرامون رویایی باتوسای با گذشته خود است. گذشتهای که همچون نماد زخمی که بر گونه کنشین بر جای مانده او را دنبال میکند. در واقع کنشین در کل داستان به دنبال رستگاریست. او به دنبال آن است که بخشیده شود، آن هم توسط کسانی که به دست او کشته شدهاند. هر چند که این بخشش تبعات بسیاری را برای کنشین در پی داشته است.
او نه تنها باید به دنبال رستگاری باشد، بلکه باید به مصاف دشمنانی که از گذشته نسبت به او کینه داشتهاند نیز برود. دشمنانی که برخلاف کنشین که تیغه شمشیرش را کند کرده است، آنها با تیغههای تیزتر به دنبال گرفتن انتقام از او هستند.
کنشین و شمشیرش
شمشیر کنشین نمادی از رستگاری او است. شمشیری که برخلاف شمشیرهای سامورایی تیغه تیز آن به سمت خود کنشین است و نه حریفانش. این نمادگرایی درون اثر از آن جایی نشات میگیرد که کنشین برای جبران گذشته متوجه این موضوع میشود که از شمشیرش نه برای ضربه زدن به حریف بلکه برای ضربه زدن به نفس خود باید استفاده کند.
برای آنکه بتوان داستان اصلی شمشیر زن دوره گرد را به طور کامل درک کرد باید در ابتدا انیمیشن سینمایی این اثر را که در سال ۱۹۹۹ اکران گردید تماشا کنید. زیرا ریشه تغییر و تحولات زندگی کنشین در این اثر برای مخاطب بازگو میشود. در واقع کنش اصلی داستان نیز از این انیمیشن سینمایی اغاز میشود. جایی که ما متوجه میشویم که کنشین برای چه از یک قاتل بیرحم به یک شمشیرزن دورهگرد تبدیل گردید.
اثری در ژانر رزمی فانتزی
مجموعه فیلمهای شمشیرزن دورهگرد در ژانر رزمی جای میگیرد. هرچند که عناصر دنیای فانتزی نیز در این مجموعه به چشم میخورد. در واقع کنشین فیلمی رئال درباره هنرهای رزمی نیست. فیلمی که نمونههایی از آن را در آثاری همچون فیلم شمشیرباز «The Swordsman» محصول سال ۲۰۲۰ کره جنوبی و یا « Red Cliff» محصول سال ۲۰۰۸ کشور چین دیدهایم.
شمشیرزن دورهگرد ترکیبی از نمایش صحنههای مبارزه با شمشیر و سلاحهایی است که با اغراق دنیای فانتزی ترکیب شدهاند. نبردها و حرکات بازیگران بسیار پرتنشتر، ضربات وارده فانتزیتر و حتی صدماتی که شخصیتها میبینند نیز با اغراق دنیای فانتزی ادغام شده است. وجود این مدل صحنههای اغراق شده فانتزی شاید در یک اثر رئال منفی جلوه کند، اما در فیلمهای کنشین به علت آنکه خواستگاه اصلی داستان دنیای فانتزی است، مخاطب به راحتی این ترکیب فانتزی و رئال را میپذیرند.
قابهای فیلمهای کنشین پر از جزئیات و همراه با تدوینهای سریع و ضرب آهنگ تند است. ضرب آهنگی که گاهی از شدت آن به خصوص در میان صحنههای نبرد کاسته میشود تا مخاطب بتواند با شخصیتهایی که درگیر نبرد هستند نزدیکی بیشتری پیدا کند. این تغییر ضرب آهنگ در فیلم کمک زیادی به مخاطب میکند تا همراه با شخصیتهای فیلم در جریان داستان حرکت کند و متوجه افکار و ذهنیات آن ها شود، به خصوص در مواجهه با خود شخصیت کنشین.
بازیگران شمشیرزن دورهگرد چه کسانی هستند؟
شخصیتهای فیلم در قالب دو دسته شخصیتهای پراهمیت و شخصیتهای کمتر مهم تقسیمبندی میشوند. از آنجایی که اثر اقتباسی است پس به طبع زمان زیادی برای شخصیتپردازی بسیاری از کاراکترهای درون داستان وجود ندارد. زیرا تعدد شخصیتها در هر قسمت از این مجموعه پنج گانه بسیار زیاد است. اما کارگردان تلاش کرده است که شخصیتهای اصلی پرداخت خوبی داشته باشند و شخصیتهای منفی داستان نیز تا حد امکان برای مخاطب قابل پذیرش باشند.
شخصیتهای اصلی فیلم که بیشترین حجم شخصیتپردازی را به خود اختصاص دادهاند، شامل کنشین با بازی « Takeru Satoh»، کائورو با بازی « Emi Takei»، ساسوکه با بازی « Munetaka Aoki»، مگومی با بازی « Yū Aoi» و یاهیکو با بازی « Taketo Tanaka» است.
نگاهی به ترکیب بازیگران فیلم نیز مشخص میکند که تمام بازیگرانی که در نقشهای اصلی بازی میکنند کارنامه قابل قبولی در زمینه بازی در آثار اقتباسی از خود ارائه دادهاند. به خصوص تاکرو ساتو و امی تاکی که نه تنها در سری فیلمهای کنشین حضور داشتهاند بلکه در آثار اقتباسی دیگری که از روی مانگاهای ژاپنی ساخته شدهاند، نیز حضور یافتهاند.
Rurouni Kenshin اثری که نباید از دستش دهید
سری پنجگانه « Rurouni Kenshin» به اضافه مانگا و انیمه این اثر را میتوان یکی از آن دست آثار جذابی قلمداد کرد که اگر طرفدار دنیای هنرهای رزمی هستید نباید دیدن آن را از دست دهید. مجموعهای که اگر از طرفداران دنیای فانتزی هستید این اثر میتواند نظر شما را جلب کند و از دیدن مبارزات هیجان انگیزش به همراه شخصیتهای جذابش لذت ببرید.
خیلی ممنون
مطلب قوی و آموزنده ای بود. لطفا از انیمه های ژاپنی بیشتر معرفی کنید و بیشتر بنویسید
روی سایتتون ورژن های انیمیشنی این اثر رو قرار بدید لطفا
ممنون از مقاله جذابتون اطلاعات خوبی راجع به این فیلم قرار دادید. لطفا از سینمای ژاپن و انیمه ها در وب سایت و مجله نقد بیشتر کار کنید
بله، حتما در آینده نزدیک بیشتر درباره صنعت انیمیشن سازی ژاپن صحبت خواهیم کرد
سلام؛
این فرانچز ، سعی کرده بگوید : فلسفه عمیق در درون خود دارد …
؛شمشیر برعکس ، اولین انتخاب معناگرای قهرمان داستان است برای توبه! و مبارزه با شیطان درون که غرور و جاه طلبی است و …
این انتخاب نمودی است از انقلاب تدریجی درونی او…
مرحله دوم ؛ رهنمودی است که از اپیزود ۳ بارها تکرار میشود ؛ ای قاتلی که اکنون پشیمان گشته ای … سرزنش و خود درگیری راه نجات تو نیست… : “زندگی کن ، به زندگی کردن ادامه بده ، نه برای خودت ، برای کسانی که تو را دوست دارند ، برای کسانی که دوستشان داری …. تو فقط متعلق به خودت نیستی ، قوی تر کسیست که برای زندگی کردن میجنگدو … از این قبیل” مفاهیم بدی نیست اما جای تامل است.
او باید اعدام شود یا به زندگی ادامه دهد؟
ممنون از شما بابت نکاتی خوبی که درباره این مجموعه بیان کردید
زیباترین فیلمی که تو این ژانر دیدم.بینظیر.انتخاب بازیگر.دیالوگها .سبک خاص مبارزات.هرچند به نظر من سری اول بهترین بخش کار بود.به امید تکرار قسمتهای بعد
سلام و درود.
منم این مجموعه رو دیدم ، چندتا سوال اساسی دارم… شما که فلسفه اینا بلدی…
چرا توی هر فیلم اکشنی راحت دیگران رو به قتل میرسونن بعد میگن به خاطر هدف والا(صلح! ، شادی، نجات دنیا ، زندگی زیبا ، …) البته تو واقعیت هم همینه ها … ولی چه هدفیه که میشه واسش آدم کشت آخه؟
مثلا فکر کنم بایست هر روز شصت بار دست هالیوود رو ببوسیم که هر روز دارن دنیا رو از یک مخاطره نجات میدن !!!
دلمون تنگ شد واسه یه فیلم آموزنده عمیق که فرمش هم عالی باشه…
نمیشه با الهام از متن نهج البلاغه فیلم بسازن؟!
ببخشیدا… یهو هرچی سوال بود پرسیدم…😶
سلام
ممنونم از سایت خوبتون.
میشه تو همین سبک و ژانر و قالب بهم بیشتر فیلم مهرفی کنید؟
ممنون میشم.
سلام
مجموعه فیلم های کروساوا خوبن که نگاه کنید به اضافه آثاری مثل آخرین سامورایی، ۴۷ رونین، ۱۳ قاتل و فیلم هاراگیر